KOLIKO ZAPRAVO POZNAJEMO EURO MONETU - FRANCUSKA PROGURALA SLUŽBENU EURO VALUTU U CIJELI SVIJET

Odbrojavamo dane do ulaska u zajednicu europskih naroda, Europsku uniju. Službena valuta Euro ne koristi se samo u zemljama članicama unije. Euro valuta je u uporabi od 1. siječnja 1999., a od siječnja 2011. njezina uporaba proširena je na 17 država Eurozone. Ovdje nije kraj priče,  od zemalja koje nisu članice Eurozone ni Europske unije, kovanice eura izdaju još i Monako, San Marino i Vatikan. Osim u ovim državama, euro se kao službeno sredstvo plaćanja koristi još i u Andori, Crnoj Gori, na Kosovu, kao i u francuskim prekomorskim posjedima.
Zanimljivo je da je Francuska tako euro proširila po svijetu. Većinom u prekomorskim državama, bivšim Francuskim kolonijama,  kao što je Gvadalupa u Južnoj Americi, Reunion u afričkom djelu Indijskog oceana i Sveti Petar i Mikelon u Atlanskom oceanu. Sv. Petar zajedno sa Gvadalupom, Gvajanom i Martinikom čini četiri francuska posjeda u Americi, a on je jedini u Sjevernoj Americi, zadnji teritorijalni ostatak Nove Francuske. Mayotte je francuski prekomorski departman na sjevernom kraju Mozambičkog kanala u Indijskom oceanu, između sjevernog Madagaskara i sjevernog Mozambika, u Komorskom otočju i kao službenu valutu koristi euro.

Naši južni susjedi crnogorci također su za službenu valutu odabrali euro. Euro se kao službena valuta koristi u državama: Andora, Austrija, Belgija, Njemačka, španjolska, Finska, Francuska, Francuska Gvajana, Gvadalupa, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Monako, Crna Gora, Martinik, Nizozemska, Sveti Petar i Mikelon, Portugal, Reunion, Slovenija, San Marino, Francuski Južni Teritoriji, Vatican, Mayotte. / nenad santalab /